Acte Necesare ITP

C.I.V.

Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) în original

Talon

Certificat de înmatriculare sau după caz, autorizaţia provizorie de circulaţie valabilă, în original

C.I.

Cartea de identitate a conducătorului auto în original

Polița R.C.A.

Polița R.C.A. (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției în original


Dacă proprietarul este o societate de leasing sau dacă proprietarul este societate cu punct de lucru diferit de sediul social, se acceptă copie după C.I.V. a vehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea "conform cu originalul”.

Flux Inspecție Tehnică Periodică

identificare vehicul

verificare eficacitate sistem de frânare

verificare emisii poluante

verificare jocuri, instalația electrică, lumini

introducere date în calculator

eliberare documente vehicul

Întrebări frecvente

Ce se întamplă  cu ITP-ul la schimbarea posesorului vehiculului?

Rămăne valabil. Pe noul certificat de înmatriculare. Serviciul Înmatriculări va transfera automat data expirării ITP-ului .

Este necesară prezența deținatorului legal al autovehiculului?

Nu. Oricine poate prezenta vehiculul la ITP, cu condiția să aibă asupra sa toate documentele necesare.

Am un autoturism înmatriculat într-o altă țară UE. Pot face ITP-ul în România?

Da, însă doar la Registrul Auto Roman, iar valabilitatea ITP este limitată doar pe teritoriul României.

Cum se obţine un nou Certificat de ITP în cazul reînmatriculării, dacă s-a modificat şi numărul de înmatriculare al vehiculului?

Trebuie să contactaţi reprezentanţii staţiei de ITP în cadrul căreia s-a efectuat inspecţia tehnică periodică în valabilitate, cu CIV în original pe care este specificat noul proprietar și Certificatul de ITP vechi dacă este posibil.

În cazul în care reînmatricularea vehiculului s-a realizat în alt judeţ, trebuie contactată reprezentanţa judeţeană RAR din judeţul în care s-a reînmatriculat vehiculul. Procedura se realizează în orice staţie autorizată de ITP din judeţul în care s-a reînmatriculat vehiculul, dar în prezenţa unui inspector RAR.

Ce se poate întâmpla dacă circul cu ITP-ul expirat?

Extras din codul rutier: "Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat se pedepsește cu amendă între 315 și 700 lei." În plus, se reține și certificatul de înmatriculare, placuțele de înmatriculare de către Poliția Rutieră, situație în care ITP-ul se poate efectua DOAR în reprezentanțele RAR.

Am fost respins la ITP. Ce trebuie făcut? Mai pot circula cu vehiculul?

Nu se mai poate circula deoarece , în caz de respingere, se anulează ITP-ul automat. Trebuie să remediați defecțiunile constatate, iar revenirea va fi obligatorie în stația ITP inițială, unde se vor verifica doar subansamblele pentru care s-a respins vehiculul. Dacă se depasesc 30 zile calendaristice de la data respingerii până la data revenirii, se va efectua un nou ITP.

Care sunt condițiile în care trebuie să se prezinte autovehiculul pentru realizarea ITP?

Vehiculele rutiere prezentate la inspecţia tehnică periodică trebuie să fie curate, în special caroseria, şasiul, ansamblele şi subansamblele ce urmează să fie controlate. Ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominală.

Am pierdut certificatul de înmatriculare a mașinii. Cum trebuie să procedez după obținerea unuia nou pentru a nu pierde ITP-ul ?

Vă adresati stației unde s-a efectuat ultimul ITP.

Mi-a expirat ITP-ul de mai multă vreme. Cum procedez?

Vă adresați oricărei stații ITP. Dacă n-ați fost sancționat de poliție pentru ITP expirat, nu există nici un impediment pentru a efectua inspecția. ITP-ul este necesar doar pentru a putea circula pe drumurile publice, dacă nu circulați nu este necesar sa aveți ITP.

Oferim clienților noștri servicii de calitate pentru a le asigura o experiență plăcută

Periodicitate ITP

- în funcţie de categoria vehiculelor -